Hvad er en pirk?

En pirk minder på mange måder om et blink, men de to ting er nu ikke at forveksle med hinanden. En pirk er et stykke metal, der er formet og slebet til at minde om en fisk. For enden af pirken finder man en i de fleste tilfælde trekrog, fisken kan bide sig fast på.

Se Gadusen pirke her

 

Pirken virker i høj grad på samme måde som et blink. Når man kører pirken igennem vandet ved at spinne ind, skabes der vibrationer og refleksioner i vandet, hvilket lokker både større og mindre fisk til. Alt efter hvilken fisk, man ønsker at fange, findes der pirke til dette.

 

Det skal siges, at de fleste pirke er beregnet på torsk.

 

Lidt tungere og mere kompakt
Den store og altoverskyggende forskel mellem et blink og en pirk er, at pirken typisk er lidt tungere og lidt mere kompakt. Dette gør pirken velegnet også til større fisk, hvor blinket kan have problemer fra tid til anden. Pirket er også mere anvendt på lidt dybere vande, end blinket er.

 

I forhold til prisen er der dog ingen forskel på blink og pirk. En pirk kan på nettet fra diverse fiskewebshops erhverves for mellem 10 og 60kr, alt efter hvilken kvalitet og hvilket mærke, du søger pirke fra. De lidt dyrere pirke kommer typisk med en kælen for detaljen og en bedre byggekvalitet, hvilket kan betyde forskellen mellem at tiltrække en stor fisk, eller at den lader netop din krog være.

 

Store og flotte pirke
I udlandet er der tradition for at udsmykke ens pirke med henblik på at tiltrække især torsk. Her kan man nemt finde pirke med farvede bånd, tang, små metalstykker der blinker og lignende tiltag. Så langt er vi ikke helt nået herhjemme endnu, men det kan vi sagtens nå – har du selv mod på en alternativ opgave, kan du med fordel udsmykke en pirk og prøve dig frem i din lokale Put & Take-sø, på havet eller ved kysten!

Leave a Reply

Giv til Fiskeri på TV
Fiskemagasinet koster mellem 75.000 og 100.000 kroner om året at få sendt på dk4. Det er til lønninger til kamerafolk og redigeringsteknikere, samt til udstyr, bånd og batterier. Hvis du ønsker at programmerne fortsætter, så er du meget velkommen til at give et beløb. Beløbet kan være stort som småt - alt er velkomment!
Facebook
Advertisement