Stop nu det rykfiskeri!

Jeg har egentlig ikke så meget mod bulefiskeri. Det er lovligt at fiske efter rigtig mange fisk mens de gyder, og det gælder også torsken. Det jeg har noget imod er de sindssyge ryk i stangen, når 600 grams-pirken er sendt ned midt i de gydemodne torsk. Især efter at de fleste fisker med flettet line, så er rykkene helt vanvittige.

OBS: Folkene på billedet har intet med rykfiskeri at gøre. Det var fra en tur, hvor Danmarks Sportsfiskerforbund prøvede to metoder, for i fremtiden at undgå fejlkrogninger.

Når man laver de her ryk i stangen, og hiver stangen fra vandoverfladen og op til maks, det vil sige tre-fire meter gennem vandet, så er det ikke for at få fiskene til at hugge, men for bare at kroge hvad der nu kommer i vejen.

For langt de fleste lystfiskere ville en fejlkroget fisk ikke tælle i ens fangststatistikker, men ikke for rykfiskerne. Der bliver med stolthed i stemmen fortalt om de store fisk, der blev fanget på weekendens tur, vel vidende at de blev fanget med indvoldene halvt hængende ud af kroppen.

Jeg har tidligere lavet flere programmer om bulefiskeri, og hvergang er det endt med store debatter på nettet. Allerførste gang blev der lavet en undersøgelse på det hedengangne OPASIA Sportsfiskeri, hvor en stor del af de mere end 4000 stemmer gik til kategorien, at man ikke fandt bulefiskeri var lystfiskeri. Det mener jeg godt det kan være, men det er rykfiskeri ikke. Så stop nu det rykfiskeri, og begynd at lokke fiskene til hug!

11 Responses to “Stop nu det rykfiskeri!”

 • Kaspar Wendelin says:

  hmm er det ikke noget med at det er i den ned ad rettede bevægelse, når pirken falder mod bunden at langt de fleste fisk fejlkroges, det mener jeg da bestemt var et af de resultater DSF forsøgsfiskeri fandt ud af…..

  • Mads Hussing says:

   Hej Kaspar,

   Jeg var med på en tur, og der blev der fanget en fisk. Så det var svært at lave statistik udfra 🙂 Der er ingen tvivl om at der fejlkroges en del i nedstigningen, men de vilde bevægelser efterfølgende, gør det ikke bedre.

 • Poul-Erik says:

  Fuldstændig enig, Mads. Der er flere måder at bulefiske på, fra nærmest vandret at trække en str. 14 trekrog igennem en bule, til at fiske så lodret og lokkende som muligt. Der er INGEN biologiske argumenter imod bulefiskeri, så derfor burde der netop koncentreres på, hvordan man gør det.

 • Poul-Erik says:

  Jeps, ved godt DSF lavede en række forsøg. Men snakker også kun ud fra det jeg har set / prøvet selv.. har jo ikke sagt at noget er mere rigtigt end andet…

 • Søren Mathiesen says:

  Ved første års testfiskeri med DSF var en stor andel af de fejlkrogede torsk kroget OVER sidelinien. Det kan indikere at krogen sætter sig i fisken mens pirken er på vej ned (og 3-krogen er vendt rundt så krogodderne peger nedaf).
  Ved sidste års testfiskeri blev halvdelen af pirkene monteret så de ikke kunne vende rundt. Resultatet bel at pirkene sejlede ned gennem vandsøjlen og sjældent nåede bunden før man var drevet væk fra stimen.
  Ved denne vinters testfiskeri med DSF vil vi forsøge os med såkaldte “assist-hooks”. En slags cirkelkrog monteret i en kort snor der lader krogene hænge helt løst. Forhåbentlig vil dette vise sig at kunne undgå fejlkrogning af torskene. “Mads: du har modtaget en invitation til at komme med (igen) på en testtur.
  Venligst Søren Mathiesen, DSF-testfisker.

  • Mads Hussing says:

   Hej Søren,

   Jeg håber ikke du har noget imod at du er afbilledet i dette indlæg – ellers bruger jeg naturligvis et andet billede 🙂 Jeg troede ikke at man kunne genkende nogen på billedet, men der tog jeg fejl, og jeg har fået en enkelt klage over at jeg har brugt det billede….

   Hvornår skal turene afholdes denne gang? For det kunne da være spændende at følge det op…

   • Søren Mathiesen says:

    Mads,
    du er naturligvis velkommen til at bruge de billeder som du selv har taget, også selv om jeg har en doven positur
    🙂 Du nævner jo selv den rette sammenhæng for billedet.
    Vi fisker i denne omgang d. 27/2, samt 6. og 13/3.
    Du er velkommen, selv om pladsen er ved at være lidt trang.
    Du har min email, så skriv om du ønsker at være med en dag. Husk at det er 10-timers ture denne gang!
    Drop mig en mail, så sender jeg dig den information der hidtil er sendt ud omkring det kommende testfiskeri.
    Søren

    • Mads Hussing says:

     Jeg takker for de mails du har sendt, og jeg tjekker lige min kalender. Det kan være at jeg kommer alene denne gang, uden en kameramand. Men jeg kunne godt tænke mig at lave en opfølger på projektet.

 • kim says:

  krog op eller krog ned, vandret eller lodret???
  det er vel underordnet?! så længe man fejlkoger en sor procentdel af fiskene burde det vel ikke være i orden.?
  når man tager i betragtning hvor del af lystfiskerne,der uden større indvendinger lovpriste silkekrogen til hornfisk.Af selvsamme årsag,så tænker man jo om ikke det kunne smitte lidt af ppå på denne form for fiskeri.. Dermed ment at man måske kunne begynde at fokusere lidt mere på jigfiskeri.med lette jigs. Hvor fiskene rent faktisk hugger rent..osse de store..

 • Poul Soele says:

  Hurra for alle der ikke vil/kan acceptere rykfiskeri! Jeg går en del på havture og naturligvis går vi osse efter “bulerne.” Helt undgå fejlkrogninger kan man ikke, men man kan kraftigt minimere skaderne på fisken. Jeg har for længe siden slebet modhagerne af mine trekroge og det giver 2 fordele. 1: har du fejlkroget kan du næsten uden skade på fisken fjerne krogen og genudsætte den hvis f.eks. den ikke holdet målet. Vi har vel alle set fisk der er rykket halvt istykker når folk har vristet en krog ud af øjet, ryggen eller bugen, men mine torsk svømmer videre, og så ses vi jo nok en anden gang. 2: Når du er over bulen og fanger en torsk og får den på dækket, er det bare et lille hurtigt vip med stangen, fisken falder af og du er hurtigt på vej ned igen og når skipper flytter skibet kan du slagte og rense din fisk med det samme. Jeg bryder mig heller ikke om at se fisk ligge og sprælle i baljen til de dør af sig selv. PS. Jeg har aldrig mistet en torsk eller sej på vej op når jeg fisker uden modhager. Knæk og Bræk.

 • Nu har jeg fisket i lidt over 10 år og har min største erfaring på Færøerne, og den fiskekultur som findes på færøerne er at man fisker for føde, derfor fisker man effektivt og det gør man bedst med ang både fra kyst-båd og sø. Det giver dig næsten en garanti for at fiske har spist krogen, men her skal man vurdere hvor stor en krog der skal til for at minimere risikoen for en undermåler, men krog størelsen er ikke nok, for selv de små fiske kan sluge store kroge, så derfor er det vigtigt at man er opmærksom på hvad der forgår, og være klar til at give modhug når der fisken spiser af angen, med den metode minimere man også at fiske ikke når at sluge hele krogen, så man kan afkroge undermålere uden støre skade. Men debatten her handler om rykfiskeri og modhager af kroge og hvorvidt det er okay med den slags fiskeri, men jeg mener at man er begrænset af fiskemetoder i højsæsonen for bulefiskeri, her gælder det om at fiske med store kroge og hårde ryk så jeg kan godt forstå debatten. Dog mener jeg at man skal se på de metoder der bruges i andre lande, for der fiske man med kød på krogen. Jeg har også mødt mange der står på kysten i waders og fisker med blink-spinder og flue for at fange en havørrede, uden at være klar over hvor effektivt der er at fiske med markrel-reje-tobis og børsteorm som ang, noget siger mig at der er snart på rette tid at man finder de gamle metoder frem igen, hvor man fisker med det fisken rent faktisk spiser.

Leave a Reply

Giv til Fiskeri på TV
Fiskemagasinet koster mellem 75.000 og 100.000 kroner om året at få sendt på dk4. Det er til lønninger til kamerafolk og redigeringsteknikere, samt til udstyr, bånd og batterier. Hvis du ønsker at programmerne fortsætter, så er du meget velkommen til at give et beløb. Beløbet kan være stort som småt - alt er velkomment!
Facebook
Advertisement