Tude å – mit barndomsvand

tudeaaFortsættelse af serien om barndommens vand. Denne gang med Lasse – ejer af fisk på krogen

Jeg har fisket utallige gange i tude å. Jeg har familie der ejer et stykke af eng og å, og derfor har vi siden jeg har lille taget til åen, når vejret og kalenderen tillod det. Det er blevet til en del besøg gennem årene og efter jeg selv blev gammel nok, stod den gerne på lidt oftere ture til åens vand, gerne med et par kammerater.

Tude å er beliggende på Vestsjælland, hvor den løber fra Storebælt og derfra 41 km i landet.  Det er det tredje største vandløb på Sjælland.

Åen løber også sammen med en anden å, nemlig Vårby å.

På vores ture i åen har vi efterhånden fanget alle de fiske, der bevæger sig gennem et åløb som Tude å. Herunder vil jeg komme ind på de forskellige arter vi har fanget i årenes løb, og hvilke fangstmetoder vi har brugt til at fange dem.

Den mest fangede fisk i åen må helt klart være aborren. I åen har vi fanget dem fra meget små og op til et stykke mellem et halv og et helt kilo. Aborre i åen er ofte fanget på et flåd med regnorm på krogen. Regnorm på en krog under et flod er en meget benyttet fiskemetode på vores ture i åen, især da vi var mindre og var med familien dernede, da det var den mest enkle fangstmetode for os som børn. Der er også taget en del små skaller på denne metode i åernes løb.

Tude å er som sagt beliggende på det vestlige Sjælland. Lige så er firmaet Musholm Lax, der opdrætter regnbueørreder eller burhøns om du vil. Derfor har vi i perioder også kunne fange en del større regnbueørreder, når der har været udslip fra Musholm. Vi har i åen fanget regnbuer op til lige i underkanten af 5 kg, og selvom det er en opdrætter kan de være ret sjove at fange. De bliver især fanget med kunstig bait, eller en regnorm når vi har fisket dem.

Gedder er der også en del af i åen. De gedder vi har fanget i åen har mest været på blink og spinner. De gedder vi har fanget i åen har ikke været kæmpe store, men i perioder har der været ret god gevinst. Gedderne vi fanger er gerne omkring 3kg størrelsen, dog er der fanget noget større i åen – så man kan godt trække en ordentlig madamme op.

Ål bliver der en enkelt sommernat om året fisket lidt efter. Vi skal naturligvis passe på ålene, men en enkelt sommernat bruger vi gerne på at fange et par ål til eget forbrug. De seneste mange år har maksimum fangsten været på 2 stk, så det er ikke mange der bliver fanget på de par timer efter solen er gået ned, til vi tager hjem i seng. Ålene i åen bliver gerne taget på et helt almindeligt bundforfang, med regnorme på som agn.

Rimter er der fanget en del af i åen, men det er sjældent der bliver fisket direkte efter dem. De hopper engang imellem på en regnorm under flådet, og ellers er det mest på spinner de er fanget. Der er også taget enkelte rimter på fluefiskeri i åen.

Havørreder er lidt trofæ fisken i åen. Vi har været heldige og/eller dygtige at overliste lidt havørreder engang imellem i åen. De ligger gerne omkring kiloet de havørreder vi har overlistet i åen, men lidt har også ret og det er altid fedt at fange en havørred.

På vores stykke af tude å regerer brasenerne. Der har været hævet rigtig mange brasener op i tidens løb, gerne lige omkring tusmørke. Det er gerne på et bundforfang de fanges, og selvom det er lidt af en skidtfisk, kan de godt være sjove at fange. De har en lidt speciel bygning og river også lidt specielt i stangen. En tung prop, kan det nogle gange godt føles som.

Af de lidt mere specielle fangster er der en enkelt gang hævet en karpe på omkring 5 kg. I min tid ved åen er det den eneste og derfor også en ret sjov fangst. Derudover har vi også en gang hævet en fladfisk op der kunne ligge i en hånd – det var lidt specielt at fange en fladfisk på stang og orm i åen.

Vil du selv fiske i Tude å, skal du i kontakt med SlagelseKorsør eller Høng lystfiskerforening.

Leave a Reply

Giv til Fiskeri på TV
Fiskemagasinet koster mellem 75.000 og 100.000 kroner om året at få sendt på dk4. Det er til lønninger til kamerafolk og redigeringsteknikere, samt til udstyr, bånd og batterier. Hvis du ønsker at programmerne fortsætter, så er du meget velkommen til at give et beløb. Beløbet kan være stort som småt - alt er velkomment!
Facebook
Advertisement